En glömsk mans funderingar

I denna blog är det fritt för alla och envar att läsa de funderingar som Jens A Gulin - för att inte glömma bort - antecknar. Eller är det för att äntligen kunna glömma bort dem? Ingen vet ännu.

Denna text är skriven på svenska - This text is written in Swedish - Dieser Text wird auf Swedish geschrieben

Vit som nunnorna och fåren, grön som snön om våren. // JAG


 

- lördag, maj 20, 2006 -


Kör: Transportproblem

Det är ett välkänt praktiskt problem att transportera en kör på ett förlustfritt sätt, och problemet att packa kören på ett sådant sätt att redundans uppstår i varje paket blir därför intressant. Mig veterligen finns inget sådant protokoll publicerat. Det är ett intressant problem i och med att storleken på ett vanligt paket är maximalt 5 (en normal bil) medan klassificeringen av körsångare vanligtvis sker i 4 sorter (SATB, TTBB) eller 6 (SSAATTBB). Det finns förstås även andra konstellationer. Det är alltså svårt att fördela helt redundant, speciellt med hänsyn tagen till att bilförarna är få och tenorerna färre.

I början av maj sjöng delar av LTH-kören i en vigsel i Falsterbo kyrka. Råmaterialet var 1 sopransolist, 2 sopraner, 2 altar, 3 tenorer, 1 bas och 1 basdirigent. Det är tydligt att denna mindre grupp är mer sårbar. Till förfogande hade vi 2 bilar. Vis av tidigare erfarenhet skänkte vi frågan en tanke men satte ingen större vikt vid lösningen. Detta aktualiserades igen då, självklart, en av bilarna fastnade på motorvägen innan Malmö. Det hade skett en olycka framför och ingen visste hur länge de skulle stå stilla.

Den lyckliga bilen kom fram utan förlust en timme före vigseln. Utan hela ensemblen hade vi svårt för att genomföra den planerade övningsstunden, liksom en vettig simulering av uppställningen. Vi gjorde naturligtvis en ansats, men eftersom vårt viktigaste kort - solisten - saknades satsade vi också på att finna en reservplan. Ny sång med tillgängligt material? Jodå, men vad ville då brudparet höra?

Det hela slutade så småningom lyckligt (de sa båda ja) för paket nummer två anlände strax före utsatt tid. I denna stund av lättnad tänkte vi inte riktigt på att rätta till bristerna i förberedelse, men det gick såklart utmärkt ändå.

Med detta äkta exempel frågar man sig: Är den teoriska packningsfrågan mindre intressant än den praktiska att upprätthålla en större redundans i ensemblen. Skulle vi förberett en andra solist, en alternativ sång? Ja, mindre med tanke på paketförlust och mer med tanke på bitfel (sångares sjukdom) är det nog viktigt. Att gå så långt som att redan från början fråga mottagaren om alternativ sång känns däremot onödigt.

Återstår att se om det kommer att komma mer utförlig forskning på området i framtiden.